Do-in yoga

Do-In Yoga, ook wel Dao Yin yoga, is een eeuwenoud Japans systeem ter bevordering van de gezondheid. Do-in yoga is oorspronkelijk ontstaan in China en gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG), zoals acupunctuur en shiatsu dat bijvoorbeeld ook is. Het is een duizenden jaren oude, holistische geneeswijze waarbij het lichaam en geest als één geheel worden gezien.

Volgens de TCG is energie de wederzijdse afhankelijkheid en wisselwerking tussen Yin en Yang. De energie, Qi genaamd, circuleert door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. 

Bij Do-In Yoga wordt gefocust op vrije stroming van energie door het lichaam en balans in de energie van je organen. In de TCG heeft elk orgaan, naast een specifieke functie, ook nog een bepaalde eigenschap, volgens de vijf elementen leer. Deze vijf elementen – water – hout – vuur – aarde en metaal – representeren elk specifieke eigenschappen. De wisselwerkingen tussen deze elementen laat zich lezen als een cyclus van ontwikkeling die bijvoorbeeld zichtbaar is in de natuur (seizoenen), het leven (levensfasen), het lichaam (organen) en geest (emoties). 

Onderbrekingen in het stromen van de energie – zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naartoe vloeit – worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Om deze onderbrekingen op te heffen worden in Do-in yoga meridiaanstrekkingen uitgevoerd, vergelijkbaar met de hatha yoga asana’s, en specifieke (acupunctuur)punten op de meridianen gemasseerd en gestimuleerd. 

De beoefening van Do-In bestaat uit een bewuste opeenvolging van meridiaanstrekkingen – meditatie door beweging – ‘zelf-acupressuur’, ademhalingsoefeningen, meditatieve oefeningen en het bekrachtigen van het middelpunt van het lichaam: de Hara (buik). De oefeningen hebben als doel om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren en om blokkades en disbalansen in het (energetisch) lichaam te helpen oplossen. Do-In is bewegingsgericht: fysieke activiteit (yang) en lichaamsbewustwording (yin) wisselen elkaar af. Deze combinatie en het uitvoeren van de oefeningen als serie zorgt ervoor dat zowel lichaam als geest tegelijk ontspannen en krachtiger worden.

De werkwijze bij Do-In is gelijk aan die in de Hatha yoga zoals ik die heb bestudeerd en kenmerkt zich verder door het ervaren van lichaam en geest met bewuste aandacht, een zoveel mogelijk ontspannen ademhaling en een zachte, milde houding, zowel lichamelijk als geestelijk. De lessen zijn voor iedereen geschikt want alle oefeningen kunnen in mijn lessen zowel op de mat als op een stoel worden uitgevoerd.